POTENCIAL BIOTECNOLÓGICO DA AROEIRA VERMELHA (Schinus terebinthifolius Raddi): UMA REVISÃO NARRATIVA

  • Delávila Pinheiro Pereira Faculdade Nova Esperança de Mossoró
  • Antonia Isabelly Bezerra da Silva Universidade Estadual do Rio Grande do Norte
  • Luanne Eugênia Nunes Faculdade Nova Esperança de Mossoró
  • Geovan Figueirêdo de Sá- Filho Faculdade Nova Esperança de Mossoró
  • Louise Helena de Freitas Ribeiro Faculdade Nova Esperança de Mossoró
Keywords: Anacardiaceae; Medicinal plants; Phytotherapy; volatile oils; Biological products.

Abstract

Schinus terebinthifolius Raddi, popularly known as red aroeira, pepper-aroeira and Brazilian pepper, is a plant widely used in brazilian folk medicine. Its use is related to the metabolites synthesized by the plant, with emphasis on the various polyphenols distributed in the leaves, bark, fruits, flowers and seeds of the species. Due to its wide versatility in different economically valued areas, it is appropriate and necessary to gather, in the light of the literature, the biotechnological potential of this indigenous and accessible natural resource. Thus, this study aimed to reune information on the biotechnological properties of red aroeira (Schinus terebinthifolius Raddi). For this, a descriptive and bibliographic research was carried out, produced through a narrative review using articles published in databases, books and/or scientific magazines. The search was conducted using the following databases: Scielo, BVS, BDTD, LILACS and Medline. The data analysis collected showed that Schinus terebinthifolius presents in its composition a diversity of phytochemical compounds. Furthermore, pharmacological studies using plant extracts reported that the species has anti-inflammatory, antifungal, antibacterial, healing, anticancer, antiparasitic and antioxidant properties. This natural resource can be used in the production of phytotherapeutics, as well as biomaterials, in addition to studies showing its performance as a natural insecticide, helping in the technological advancement of various sectors.

Author Biographies

Delávila Pinheiro Pereira, Faculdade Nova Esperança de Mossoró

Bacharel em Biomedicina pela Faculdade Nova Esperança de Mossoró (FACENE/RN)

Antonia Isabelly Bezerra da Silva, Universidade Estadual do Rio Grande do Norte

Bacharel em Biomedicina pela Faculdade Nova Esperança de Mossoró (FACENE- RN). Programa de Pós- Graduação Multicêntrico em Ciências Fisiológicas na Universidade do Estado do Rio Grande do Norte (UERN).

Luanne Eugênia Nunes, Faculdade Nova Esperança de Mossoró

Doutorado em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Federal de Pernambuco. Docente da Faculdade Nova Esperança de Mossoró (FACENE/RN).

Geovan Figueirêdo de Sá- Filho, Faculdade Nova Esperança de Mossoró

Mestre em Ecologia e Conservação pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Brasil(2016). Doutorando no Programa de Pós-Graduação em Psicobiologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN) e docente da Faculdade Nova Esperança de Mossoró (FACENE/RN).

Louise Helena de Freitas Ribeiro, Faculdade Nova Esperança de Mossoró

Mestra em Biotecnologia de Recursos Naturais (Universidade Federal do Ceará). Docente da Faculdade Nova Esperança de Mossoró (FACENE/RN).

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Published
2021-11-07