Use of the bioindicator Artemia salina in the toxicological evaluation in plant extracts of Allium sativum with the presence of pesticides

Abstract

Brazil is one of the largest agricultural producers in the world, consequently becoming one of the largest consumers of pesticides in the world. When used incorrectly, pesticides can generate direct or indirect contamination. Every pesticide has a grace period, being the time it takes for the chemical agent to be degraded in the food, however, when not respected, it leads to acute contamination to consumers. The research in question aimed at the presence of pesticide residues using Artemia salina as a bioindicator and to evaluate the influence of the grace period on the results obtained. Ten garlic bulbs were grown, in which five received the pesticide of the class of insecticides, thiophanate-methyl, and five did not. To evaluate the waiting time, cultivation occurred at T0, T7 and T14. For the determination of toxicity, the bioassay with A. salina was used. The results were obtained by counting dead artemia. From these data it was possible to determine the LD50, in which it was necessary to use samples of the extracts in different concentrations. The results obtained indicate that when there is no use of the pesticide, the toxicity is reduced in relation to the plants that received the pesticide.

References

1. Organização Mundial Da Saúde. Aumento do consumo de frutas e hortaliças para reduzir o risco de doenças não transmissíveis. Setembro de 2019. https://www.paho.org/bra/index.php?option=com_content&view=article&id=5964:folha-informativa-alimentacao-saudavel&Itemid=839

2. Ministério Da Saúde. Ministério da Saúde lança Guia Alimentar para a População Brasileira. Novembro de 2020. http://antigo.anvisa.gov.br/documents/10181/6036868/Guia+n.37+-+Especifica%C3%A7%C3%B5es+Ingredientes+Alimentares/efd623d4-2d72-4b0b-ad08-4be47ae953a3.

3. P.V, Del Ré; N, Jorge. Especiarias como antioxidantes naturais: aplicações em alimentos e implicação na saúde. Rev. Bras. Pl. Med, Botucatu, v. 14, ed. 2, p. 389-399, 2012.

4. G.M., Fonseca; T.C, Passos; M.F.M.L, Ninahuaman; A.S, Caroci; L.S, Costa. Avaliação da atividade antimicrobiana do alho (Allium sativum Liliaceae) e de seu extrato aquoso. Rev. Bras. Pl. Med, Campinas, v. 16, ed. 3, p. 679-684, 2014.

5. Anvisa. Na Cozinha Frutas Legumes Verduras. SETEMBRO DE 2013. https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/cozinha_frutas_legumes_verduras.pdf

6. Grigori P. Agrotóxico mais encontrado em frutas e verduras no Brasil é fatal para abelhas. 2019. https://portrasdoalimento.info/2019/12/16/agrotoxico-mais-encontrado-em-frutas-e-verduras-no-brasil-e-fatal-para-abelhas/

7. Comissão Nacional De Incorporação De Tecnologia No SUS. Diretrizes Diagnósticas e Terapêuticas para Intoxicações por Agrotóxicos. 2018: http://conitec.gov.br/images/Protocolos/DDT/DDT_Intoxicaoporagrotoxico_2018.pdf

8. Gusmão L.C de. Agrotóxicos e segurança alimentar: incertezas e necessidades. 2019. https://domtotal.com/noticia/1356645/2019/05/agrotoxicos-e-seguranca-alimentar-incertezas-e-necessidades/.

9. Moraes R.F. Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada. AGROTÓXICOS NO BRASIL: PADRÕES DE USO, POLÍTICA DA REGULAÇÃO E PREVENÇÃO DA CAPTURA REGULATÓRIA. 2019;:7-64.

10. Meyer, B. N., Ferrigni, N. R., Putnan, J. E., Jacobsen, L. B., Nichols, D. E., Mcl. Aughlin, J. Brine shrimp: A convenient general bioassay for active plant constituents. Journal of Medical Plant Research, v. 45, n.1, p. 31-34, 1982.

11. Bueno, A.C; Piovezan, M. Bioensaio toxicológico utilizando Artemia salina: fatores envolvidos em sua eficácia. 2017. 6 f. TCC (Graduação)-Instituto Federal de Santa Catarina, Santa Catarina, 2017.

12. Silva S.L. Acta Amazonica. Avaliação da toxicidade aguda pré-clínica do extrato metanólico das cascas do caule de Parahancornia amapa (Apocynaceae). 2016; 46(1):73 - 80.

13. Oliveira B. TESTE DE TUKEY PARA COMPARAÇÕES MÚLTIPLAS. 2019. https://operdata.com.br/blog/comparacoes-multiplas-teste-de-tukey/.

14. Mclaughlin, J.L.; Chang, C.J.; Smith, D.L. “Benchtop” bioassays for the discovery of bioactive natural products: an update. In: RAHMAN, A. Studies in Natural Product Chemistry 9. Amsterdam: Elsevier, 1991, p.383-409

15. Anvisa. Programa de Análise de Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos. 2020. https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/agrotoxicos/programa-de-analise-de-residuos-em-alimentos

16. Anvisa. Limites máximos de agrotóxicos em produtos vegetais in natura. 2017. https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/insumos-agropecuarios/insumos-agricolas/agrotoxicos/legislacao/arquivos-de-legislacao/INCN1DE28DEJUNHODE2017_Limitesmximosdeagrotxicosemprodutosvegetaisinnatura.pdf/view

17. Rios, F. J. B. Digestibilidade in vitro e toxicidade de lectinas vegetais para náuplios de Artemia sp.1995. Dissertação (mestrado em Bioquímica) Universidade Federal do Ceará, Fortaleza-CE.

18. Sorgeloos, P.; Van Der Wielen, C. R.; Persoone, G. The use of Artemia Nauplii for Toxicity Tests – A critical Analysis. Ecotoxicology and Environmental safety, 2, 1978, 249 – 255.
Published
2021-02-27