SOCIAL REPRESENTATIONS OF KEY MEMBERS OF THE BUTIA PALM GROVES NETWORK REGARDING HEALTH

Keywords: Environment. Theory of Social Representations. Networks.

Abstract

ABSTRACT: This study aimed to describe the social representations of key members of the Butia Palm Groves Network in relation to health. Methodology: Qualitative study with a descriptive approach, whose data collection was carried out from March to April / 2020. For data treatment, the theoretical framework of Serge Moscovici's Theory of Social Representations and the thematic content analysis by Laurence Bardin were used. Results: For the members of the Butia Palm Groves Network, health has to do with the spiritual, psychological, balance of the soul, mind, being centered, because the person is a holistic being. They express that health is the balance of organic, physical, biological and chemical functions, which involves the whole body, exercising, taking care of food, spooning the foot, eating the things that are produced without losing vital force, drinking water, having an adequate weight without pain. Also, health is related to well-being, planting health at home, being happy, with your energies. Conclusion: Respondents exposed that butiá is good for health, being close to the plant calming and brings pleasure, and this exchange with nature influences health, occupies the head, works as a therapy.

Author Biographies

Rosa Lia Barbieri, Embrapa Clima Temperado

Bióloga. Doutora em Genética e Biologia Molecular, pesquisadora da Embrapa Clima Temperado.

Marilu Correa Soares, Universidade Federal de Pelotas

Enfermeira Obstetra. Doutora em Enfermagem em Saúde Pública EERP-USP. Professora aposentada da FEN-UFPel. Líder do Núcleo de Pesquisa e Estudos com Crianças, Adolescentes, Mulheres e Famílias (NUPECAMF)

References

1. Organização das Nações Unidas. A Agenda 2030. Nova York, set. 2015. https://brasil.un.org/pt-br/sdgs

2. Brasil. Constituição, 1988. Constituição da República Federativa do Brasil. Brasília, DF: Senado Federal: Centro Gráfico, 1988.

3. Brasil. Lei nº 8.080. Dispõe sobre as condições para a promoção, proteção e recuperação da saúde, a organização e o funcionamento dos serviços correspondentes e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 1990. http://www.cofen.gov.br/lei-8080-lei-orgnica-da-saude_4163.html

4. Barbieri RL, Marchi MM, Gomes GC, Barros CH, Mistura CC, Dornelles JEF, et al. Vida no Butiazal. 1.ed. Brasília: Embrapa; 2015.

5. Brasil. Diretoria de Ciências Agrárias, Biológicas e da Saúde. Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico DABS. Nexus II: Pesquisa e Desenvolvimento em Ações Integradas e Sustentáveis para a Garantia da Segurança Hídrica, Energética e Alimentar nos Biomas Pampa, Pantanal e Mata Atlântica. Embrapa Clima Temperado. Pelotas, RS, 2017. https://www.ufsm.br/app/uploads/sites/364/2018/04/Projeto-Nexus-Pampa-II.pdf

6. Moscovici, S. Representações Sociais: Investigações em Psicologia Social. 11 ed. Petrópolis: Vozes; 2015.

7. Organização Pan-Americana da Saúde. Folha informativa COVID-19 - Escritório da OPAS e da OMS no Brasil, 2020. https://www.paho.org/pt/covid19

8. Bardin, L. Análise de Conteúdo. 1.ed. São Paulo: Edições 70; 2016.

9. Moscovici, S. Representações Sociais: Investigações em Psicologia Social. Petrópolis: Vozes; 2003.

10. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução CNS Nº 466. Conselho Nacional de Saúde. Brasília, Distrito Federal, 12 dez. 2012. https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/cns/2013/res0466_12_12_2012.html

11. Rivas M, Barbieri RL. Boas práticas de manejo para o extrativismo sustentável do Butiá. Pelotas: Embrapa Clima Temperado; 2014.

12. Barbieri, RL. et al. Butiás: conservação e uso sustentável de Butia odorata na região do litoral médio do Rio Grande do Sul. Natureza em Revista. 2016;08-15. https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/1058273/1/GustavoHeidenButia.RS.Bio.pdf

13. Figueira MC. Economia Solidária, Comércio e Turismo: os produtos artesanais à base de palmeiras de butiá em Santa Vitória do Palmar, RS, Brasil. Revista de Cultura e Turismo. 2017;11(2):54-80. https://periodicos.uesc.br/index.php/cultur/article/view/1071

14. Guimarães NA, Brito MMA, Barone LS. Mercantilização no Feminino: A visibilidade do trabalho das mulheres no Brasil. Revista Brasileira de Ciências Sociais. São Paulo. 2016;31(90):17-39. https://www.redalyc.org/pdf/107/10745321003.pdf

15. Moscovici S. A Psicanálise, sua Imagem e seu Público. Psicologia Social. Petrópolis: Vozes; 2012.

16. Brasil. Relatório Final da VIII Conferência Nacional de Saúde. Brasília: Ministério da Saúde, 1986.

17. Organização Mundial da Saúde. Carta de Ottawa. Primeira Conferência Internacional sobre Promoção da Saúde. Ottawa, 1986. https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/carta_ottawa.pdf

18. Moreira-Almeida A, Lucchetti G. Panorama das pesquisas em ciência, saúde e espiritualidade. Ciência e Cultura, São Paulo. 2016;68(1). http://cienciaecultura.bvs.br/scielo.php?pid=S0009-67252016000100016&script=sci_arttext&tlng=p

19. Ribeiro SM, Bógus CM, Wantanabe HAW. Agricultura urbana agroecológica na perspectiva da promoção da saúde. Saúde e Sociedade, São Paulo. 2015;24(2):730-743. https://www.scielo.br/j/sausoc/a/H8sp5CgPgsJ6gf6nqtMwv9G/abstract/?lang=pt

20. Capra, F. O Ponto de Mutação. São Paulo, SP: Editora Cultrix; 2012.

21. Ribeiro H, JAIME PC, Ventura D. Alimentação e sustentabilidade. Estudos Avançados, São Paulo. 2017; 31(89): 185-198. https://www.scielo.br/j/ea/a/GVx4jkfxwP7kCYFpZwVbpSf/abstract/?lang=pt

22. Sousa LCC, Santos GD, Macêdo JS, Santana LA. Plantas Medicinais, Condimentos e o Saber Popular. Revista Saúde e Meio Ambiente – RESMA-UFMS- Três Lagoas v. 13 n. 1, p. 17-24, Julho/Dezembro de 2021. Disponível em: https://periodicos.ufms.br/index.php/sameamb/article/view/12506

23. Martins JS, Melo EM, Fallavena LP, Hertz PF. Avaliação nutricional de Butiá (Butia yatai) processado. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas. 2019;26:1-7. https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8654389

24. Iepsen LA. Importância do Butiá em Santa Vitória do Palmar: da história à realidade atual, 2017. 45 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharel em Desenvolvimento Rural) - Faculdade de Ciências Econômicas, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre; 2017. https://lume.ufrgs.br/handle/10183/179859
Published
2022-04-25