GASTRONOMIC TOURISM AND SLOW FOOD IN CURITIBA / PR OLD TOWN

  • Marcos Roberto Pisarski Jr UEG
  • Silvana do Rocio Souza UFPR
  • Yanca Theresia Peters Panzarini UFPR

Abstract

Gastronomic tourism can present different dynamics and relate to different aspects of food, among them is the well-known Slow Food movement. Based on a bibliographic review, data collection through the Slow Food Planet application, observation report and application of a questionnaire to those who are responsible for the establishments in Curitiba/PR old town, this search  seeks to measure the relevance of Slow Food, analyzing establishments that follow this movement, for gastronomic tourism in the region from the point of view of the owners and managers of the establishments. After the presentation of the collected data, the conclusion  points that, despite the potential of all establishments, when dealing with gastronomic tourism, the Slow Food movement shows little relevance in the dynamics of establishments, which may demonstrate the lack of disclosure both establishments and Slow Food philosophy, in the historic center of the city of Curitiba/PR.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcos Roberto Pisarski Jr, UEG

Professor na Universidade Estadual de Goiás – UnU Caldas Novas. Mestre em Turismo na Universidade Federal do Paraná. Especialista em Docência do Ensino Superior pela Faculdade de Educação São Luís. Graduado em Gastronomia na Pontifícia Universidade Católica do Paraná.

Silvana do Rocio Souza, UFPR

Professora do Programa de Pós-Graduação em Turismo da Universidade Federal do Paraná. Pós-Doutora em Ciências Sociais Aplicadas na Universitat de Girona/ESP. Doutora em Geografia na Universidade Federal do Paraná. Mestre em Educação na Universidade Tuiuti do Paraná. Turismóloga na Univerisade Federal do Paraná.

Yanca Theresia Peters Panzarini, UFPR

Turismóloga na Universidade Federal do Paraná

References

Alves, A. J. (2012). A revisão da bibliografia em teses e dissertações: meus tipos inesquecíveis. São Paulo: Ed. Cortez.

Bahl, M. (2004). Legados étnicos e oferta turística. Curitiba: Juruá.

Bahl, M., Gimenes, M. H. S. G. & Niestche, L. B. (2011). Territorialidade gastronômica: as cozinhas regionais como forma de mediação do homem com o meio e como atrativo turístico. Revista Geografica de America Central (Online), v. 2, p. 1-16.

Flandrin, J. L. & Montanari, M. (2007). História da Alimentação. 5. ed: São Paulo: Estação Liberdade.

Harvey, D. (2005). A brief history of neoliberalism. Oxford, Oxford University Press.

Hobsbawm, E. J. (1997). Introdução: A Invenção das Tradições. In: A Invenção das Tradições. Editora Paz e Terra

Irving, J. & Ceriani, S. (2013). Manual do Slow Food. Slow Food. Disponível em www.slowfoodbrasil.com/slowfood/manual-do-slow-food Acesso em 20 Jun 2019.

Gândara, J. M. G., Gimenes, M. H. S. G. & Mascarenhas, R. (2009). Reflexões sobre o turismo gastronômico na perspectiva da sociedade dos sonhos. In: Panosso Netto, A. & Ansarah, M. G. R. (Orgs). Segmentação do mercado turístico: estudos, produtos e perspectivas. São Paulo: Manole. p. 179-194.

Marconi, M. A. & Lakatos, E. M. (2003). Fundamentos de Metodologia Científica. 5 ed. São Paulo: Atlas S.A.

Peccini, R. (2013). A Gastronomia e o Turismo. Revista Rosa dos Ventos, v. 5, n. 2, p. 206-217.

Petrini, C. (2009). Slow Food: Princípios de uma nova gastronomia. São Paulo: Editora Senac.

Petrini, C. (2012) A centralidade do alimento. Documento do VI Congresso Internacional do Slow Food (2012-2016)

Pisarski Junior., M. R. (2019). Tradição alimentar polonesa e suas interfaces com o turismo no distrito de Colônia Murici, São José dos Pinhais/PR. Dissertação de mestrado. Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR, Brasil.

Ritzer, G. (2004). The McDonaldization of society. California. Pine Forge Press.

Rubim, R. E. (2013). A ecogastronomia nos cursos superiores de gastronomia do estado de São Paulo: conceitos, aplicações e o cenário observado. Revista Rosa dos Ventos, v. 5, n. 2, p. 32-44.

Santos, C. R. A. (2006). O Império Mcdonald e a Mcdonalização da sociedade: Alimentação, Cultura E Poder. In: Anais do Seminário facetas do império na história.

Slow Food Brasil (2017). Manifesto. Recuperado de http://www.slowfoodbrasil.com/campanhas-e-manifestos/598-a-centralidade-do-alimento

Published
2020-10-06
How to Cite
Pisarski Jr, M. R., Souza, S. do R., & Panzarini, Y. T. P. (2020). GASTRONOMIC TOURISM AND SLOW FOOD IN CURITIBA / PR OLD TOWN. ATELIÊ DO TURISMO, 4(1), 10-28. Retrieved from https://periodicos.ufms.br/index.php/adturismo/article/view/10397