EVENT TOURISM AND COVID-19: CONTRIBUTIONS OF SECURITY PROTOCOLS AND STRATEGIES FOR THE RESUMPTION OF THE SECTOR

  • Gildygleide Cruz de Brito Rêgo UFRN
  • Aline Gisele Azevedo Lima Barros Universidade Federal da Paraíba
  • Ricardo Lanzarini Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Abstract

This research deals with the situation of event tourism in the Brazilian market in the face of pandemic calamity. It aims to analyze the contributions of health security protocols in order to point out strategies for the return of tourism from events in Brazil, in addition to proposing a unified protocol for the resumption of face-to-face activities in the sector. Its theoretical approach is to explain the Brazilian events market in 2020, the impacts suffered by event tourism and digital trends as a way to face the pandemic. The methodological contribution is descriptive and exploratory, with a qualitative approach of thirteen protocols of the main international and national representative entities of the event market, collected through online data mining. The main results identified a stagnation in the events sector in Brazil and in the world, a significant number of layoffs and financial losses in companies in the month of April 2020. As an alternative for the resumption of the sector, a unified and subdivided protocol was elaborated. in six sectors of strategic action, basic security, adaptation of the environment, social distance, personal hygiene, communication and monitoring, in order to meet the recommendations of international entities, which suggest the adaptation of protocols at the local level for each specific activity, as well as to assist the event market players in implementing effective actions in the event of a possible resumption.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Gildygleide Cruz de Brito Rêgo, UFRN

Design de Interiores (UNP) e Bacharel em Turismo (UFRN). Doutoranda pelo Programa de Pós Graduação em Turismo (PPGTUR) da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN).

Aline Gisele Azevedo Lima Barros, Universidade Federal da Paraíba

Bacharel em Turismo (UFRN) e Doutoranda no Programa de Pós-Graduação em Turismo (PPGTUR) da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN). Professora do Departamento de Turismo e Hotelaria da Universidade Federal da Paraíba (UFPB).

Ricardo Lanzarini, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutor em Ciências Humanas (UFSC), com Pós-doutorado em Lazer e Turismo (USP). Professor Adjunto do Departamento de Turismo (DETUR) e do Programa de Pós-Graduação em Turismo (PPGTUR) da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN).

References

Associação Brasileira de Empresas de Eventos. (2020a, 05 de junho). ABEOC Brasil lança campanha pela retomada consciente e debate assunto com o ministério do turismo. Recuperado de https://bit.ly/3kigTVt

Associação Brasileira de Empresas de Eventos. (2020b). Mercado de eventos no Brasil. Atividades pós-pandemia. Recuperado de https://bit.ly/3bC004h

Associação Brasileira de Ecoturismo e Turismo de Aventura. (2020). Manual de boas práticas. Recomendações de procedimentos sanitários para a operação de atividades de turismo na natureza. Recuperado de https://bit.ly/2Mi3f89

Bahl, M. (Org.). (2003). Eventos: A importância para o Turismo do Terceiro Milênio. São Paulo: Roca.

Bardin, L. (2011). Análise de conteúdo. São Paulo, SP: Edições 70 Brasil.

Baum, T., & Hai, N. T.T. (2020). Hospitality, tourism, human rights and the impact of covid-19. International of Contemporary Hospitality Management, 32(7), p. 2397 - 2407. DOI: https://doi.org/10.1108/IJCHM-03-2020-0242

Bauman, Z. (2001). Modernidade Líquida. Rio de Janeiro, RJ: Zahar.

Beni, M.C. (2011). Globalização do turismo: megatendências do setor e a realidade brasileira. 3. ed. São Paulo: Aleph.

Beni, M. C. (2020). Turismo e Covid-19: Algumas reflexões. Rosa dos Ventos Turismo e Hospitalidade, 12(3 - Especial Covid-19), p. 1 - 23. DOI: http://dx.doi.org/10.18226/21789061.v12i3a02

Caramori, D. (2021). ABRAPE defende regulamentação para combater festas clandestinas. Portal Radar. Recuperado de https://bit.ly/3qRi1BR

Duran, P., & Passeri, G. (2020). Festas clandestinas acontecem em meio à pandemia pelo país. CNN Brasil. Recuperado de https://bit.ly/2NTW8mZ

Corbari, D.S., & Grim, J.I. (2020). A pandemia de covid-19 e os impactos no setor do turismo em Curitiba (PR): uma análise preliminar. Dossiê - Turismo em tempos de pandemia [número especial]. Ateliê do Turismo, 4(2), p. 1 - 26. Recuperado de https://periodicos.ufms.br/index.php/adturismo/article/view/11284

Excelence in Convention Centre Management, International Congress And Convention Association, & The Global Association of the Exhibition Industry. (2020). Good practice guidance addressing COVID-19 requirements for re-opening business events. Recuperado de https://bit.ly/2ZJR0V6

Fochezatto, A., Schaidhauer, M., & Bohnenberger, D. (2018). Avaliação dos impactos econômicos do turismo de eventos em Porto Alegre/RS. Revista de Desenvolvimento Econômico – RDE, 2(40), p. 116 – 133. doi: http://dx.doi.org/10.21452/rde.v2i40.5485.

Friedman, T.L. (2005). O mundo é plano: uma breve história do século XXI. Rio de Janeiro: Objetiva.

Gayer, P. (2017). Políticas públicas em turismo de eventos: instrumentos normativos de apoio ao desenvolvimento do setor. Cenário, 5(9), p. 11 – 22. DOI: doi.org/10.26512/revistacenario.v5i9.19425

Gil, A. C. (2009). Como elaborar projetos de pesquisa. São Paulo, SP: Atlas.

Go Live Brasil - Juntos pelos eventos. (2020). Plano de recomendações e sugestões para a retomada da indústria de eventos no Brasil. Recuperado de https://bit.ly/3sj3lMa

Gonçalves, S., Lopes, R. M. R., Sousa, M., & Marodin, T. G. (2020). Percepção de segurança e risco de contágio por covid-19 durante as vivências de lazer do residente do Rio Grande do Norte. Licere, 23(3), p. 309 - 340. DOI: doi.org/10.35699/2447-6218.2020.25438

Glaesser, D. (2008). Gestão de crises na indústria do turismo. Porto Alegre: Bookman.

International Association of Exhibitions and Events. (2020). Essential considerations for safely reopening exhibitions and events. Recuperado de https://bit.ly/2NrkGnw

Kharouf, H., Biscaia, R., Garcia-Perez, A., & Hickman, E. (2020). Understand online event experience: the importance of communication, engagement and interaction. Journal of Business Research. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2019.12.037

Lévy, P. (1999). Cibercultura. (C. I. da Costa, trad.). São Paulo, SP: Editora 34.

Martin, V., & Lisboa, R. (2020). Eventos digitais: híbridos e virtuais. Recuperado de https://mkt.midiacode.com/eventosdigitais

McCraw, T. K. (2012). O profeta da inovação. Rio de Janeiro: Record.

Ministério do Turismo. (2020a, 28 de fevereiro). Carnaval 2020 é marcado por recordes. Recuperado de https://bit.ly/3kivqAh

Ministério do Turismo. (2020b). Turismo responsável limpo e seguro. Protocolo responsável para o turismo. Recuperado de http://www.turismo.gov.br/seloresponsavel/.

Pauchant, T. C., & Douville, R. (1993). Recent Research in Crisis Management: a study of 24 authors publications from 1986 to 1999. Industrial and Environmental Crisis Quarterly, 7(1), p. 43-66. DOI: https://doi.org/10.1177/108602669300700104.

Portal Brasileiro de Turismo. (2020a, 01 de abril). Mercado de eventos estima perda de R$ 80 bi até maio: fomos do tudo ao nada. Recuperado de https://bit.ly/3pOIvT4

Portal Brasileiro de Turismo. (2020b, 03 de abril). Responsável por 13% do PIB, indústria de eventos pede políticas públicas. Recuperado de https://bit.ly/3pM1KwN

Reddy, M. V., Boyd, S. W., & Nica, M. (2020). Towards a post-conflict tourism recovery framework. Annals of Tourism Research, 84, p. 1-15. DOI: https://doi.org/10.1016/j.annals.2020.102940.

Richardson, R. J. (1999). Pesquisa social: métodos e técnicas. (3a ed.). São Paulo, SP: Atlas.

Roda, W. C., Varughese, M. B., Han, D., & Li, M. Y. (2020). Why is it difficult to accurately predict the COVID-19 epidemic? Infectious Disease Modelling, 5, p. 271-281. DOI: https://doi.org/10.1016/j.idm.2020.03.001.

Ryan, W. G., Fenton, A., Ahmed, W., & Scarf, P. (2020). Recognizing Events 4.0: the digital maturity of events. International Journal of Event and Festival Management, 11(1), p. 47-68. DOI: https://doi.org/10.1108/IJEFM-12-2019-0060

Saidan, M. N., Shbool, M. A., Arabeyyat, O. S., T Al-Shihabi, S., Abdallat, Y. A., Barghash, M. A., & Saidan, H. (2020 - set.). Estimation of the probable outbreak size of novel coronavirus (COVID-19) in social gathering events and industrial activities. International Journal of Infectious Diseases. 98, p. 321-327. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijid.2020.06.105

Scalabrini, E. C. B., & Dalonso, Y. da S. (2019). Impactos dos Eventos em Destinos Turísticos: um estudo de caso na cidade de Joinville, SC, Brasil. Revista Turismo Em Análise, 29(2), p. 332-348. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.1984-4867.v29i2p332-348

Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas, União Brasileira dos Promotores de Feira, & Associação Brasileira de Empresas de Eventos. (2020). Impactos recentes do coronavírus no segmento de turismo de negócios e eventos. Recuperado de https://bit.ly/3kgWWOF

Sigala, M. (2020). Tourism and COVID-19: Impacts and implications for advancing and resetting industry and research. Journal of Business Research. 117, p. 312 - 321. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2020.06.015

Schumpeter, J. A. (1961). Capitalismo, socialismo e democracia. Rio de Janeiro: Fundo de Cultura.

The Global Association of the Exhibition Industry. (2020a). Convention and exhibition centre health & safety: Managing COVID-19 Challenges. Recuperado de https://bit.ly/2NW4OZL

The Global Association of the Exhibition Industry. (2020b). Guía de Buenas Prácticas: Abordando el COVID-19 Requerimientos para la Reapertura de Eventos de Negocios. Recuperado de https://bit.ly/2P5iFOd

The Global Association of the Exhibition Industry. (2020c). Recomendaciones a nível global para la reapertura de ferias y eventos B2B tras la emergencia del COVID-19. Recuperado de https://bit.ly/37HxFbn

União Brasileira dos Promotores de Feira. (2020). Protocolo feiras comerciais e congressos. Recuperado de https://bit.ly/3bt1JZs

Uvinha, R. R., Chan, C., Man, C. K., & Marafa, L. F. (2018, jan./abr.). Sport tourism: a comparative analysis of residents from Brazil and Hong Kong. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 12(1), p. 180-206 DOI: http://dx.doi.org/10.7784/rbtur.v12i1.1374

World Health Organization. (2020a). Considerations for sports federations/sports event organizers when planning mass gatherings in the context of COVID-19. Recuperado de https://bit.ly/2ZM7XOs

World Health Organization. (2020b). Key planning recommendations for mass gatherings in the context of the current COVID-19 outbreak. Recuperado de https://bit.ly/3kgvP6s

World Health Organization. (2020c). Coronavirus disease 2019 (COVID-19) Situation Report – 51. Recuperado de https://bit.ly/3pQde2a

World Travel & Tourism Council. (2020). Leading Global Protocols For The New Normal Convention: Centres, Meetings & Events. Recuperado de https://bit.ly/3kfj1gy

Yin, R. K. (2010). Estudo de caso: planejamento e métodos. 4.ed. Porto Alegre, RS: Bookman.

Published
2021-02-24
How to Cite
Rêgo, G. C. de B., Barros, A. G. A. L., & Lanzarini, R. (2021). EVENT TOURISM AND COVID-19: CONTRIBUTIONS OF SECURITY PROTOCOLS AND STRATEGIES FOR THE RESUMPTION OF THE SECTOR. ATELIÊ DO TURISMO, 5(1), 89-118. Retrieved from https://periodicos.ufms.br/index.php/adturismo/article/view/12183