Oral History as a method for research on Food and Tourism

Keywords: Scientific research, Oral History, Tourism, Food

Abstract

Studies on tourism and food can be developed from different disciplines and methods. From a historical perspective, food is studied based on the knowledge and practices of food practices and the material culture associated with them. Oral History (OH) is a method capable of producing historiographical knowledge from the memory and perspective of the subjects directly involved in the phenomenon, process or fact studied. This article aims to reflect on the use of OH as a method for research on food and tourism and was developed in two stages: a narrative bibliographic review and an analysis of the application of OH in eleven articles identified from the Tourism Publications repository (EACH/USP). It was observed that the articles analyzed use OH to record changes perceived by the deponents in relation to certain practices, recover food memories, understand the history of commercial establishments and the use of certain gastronomic attractions in specific tourist destinations. Many articles only mention the use of OH and the issue of memory, without conceptualizing or characterizing the method and the concept. Many articles do not address the specificities of interviews using this method, as well as the criteria for selecting deponents and the general conditions for conducting the interviews.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Maria Henriqueta Gimenes-Minasse, Pesquisadora Independente

Bachelor in Tourism, Master in Sociology, and PhD in History from the Federal University of Paraná (UFPR). Independent Researcher. Email: mariegimenes@gmail.com

References

Alberti, V. (2005). Manual de História Oral. 3.ed. Rio de Janeiro: FGV.

Carneiro, H. (2003). Comida e sociedade: uma História da Alimentação. Rio de Janeiro: Campus.

Carvalho Machado, F. (2014). Casas de Pasto: Presença na Proto-História do Turismo no Rio Grande do Sul. Rosa dos Ventos – Turismo e Hospitalidade, 6 (2), p. 307-320.

Cascudo, L. C. (1967). História da Alimentação no Brasil. São Paulo: Global.

Costa Beber, A. M. & Gastal, S. (2020). Turismo, cotidianos e comida. Pasos - Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 18 (2), p.207-217.

Basso, R. (2015). O lugar da alimentação nos estudos históricos da Escola dos Annales. Revista Helikon, Curitiba, 2 (3), p. 50-63.

Bosi, E. (2003). Memória e sociedade – lembranças dos velhos. 3. ed. São Paulo: Cia. das Letras.

De Vargas, D. P. & Gastal, S. (2015). Chocolate e Turismo: o percurso histórico em Gramado (RS). Turismo: Visão e Ação, 17 (1), p. 66-102.

Euflausino, M. A.; Schardong, B. F. & Pepece, O. C. (2022). Erva-mate: valor simbólico da cultura do consumo ritualístico do tereré e chimarrão no contexto da cultura brasileira. Revista Hospitalidade, 19 (1), p. 209-244.

Ferreira, M. M. (1994). História Oral: um inventário das diferenças. In: Ferreira, M.. (org). Entre-vistas: abordagens e usos da História Oral. Rio de Janeiro: Fundação Getúlio Vargas, 1994, p.1-13.

Ferreira, M. de M. (1998). Desafios e dilemas da história oral nos anos 90: o caso do Brasil. História Oral, São Paulo, 1 (1), p.19-30.

Ferreira, M. & Amado, J. (2002). Apresentação. In: Ferreira, M. & Amado, J. (org). Usos e abusos da História Oral. 5.ed., São Paulo: Fundação Getúlio Vargas.

Fogaça Marcos, E. & Von Dentz, B. (2011). Reconhecimento da identidade gastronômica dos imigrantes alemães no município de Águas Mornas – Santa Catarina: bases para o fortalecimento do turismo local. Pasos - Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 9 (4), p. 623-631.

François, E. (2002). A fecundidade da História Oral. In: Ferreira, M. M.; Amado, J. (org).

Usos e abusos da História Oral. 5. ed. São Paulo: Fundação Getúlio Vargas, 2002, p.3-14.

Gastal, S.; Beber, A. M. & Sá, F. Z. (2017). Gastronomia da italianidade: diversidade, tradição e inovação em Antônio Prado, Brasil. Revista de Turismo Contemporâneo, 5 (1), p. 21-34.

Gimenes, M. H. (2009). Turismo à mesa: da oferta contemporânea do Barreado no litoral paranaense. Revista Turismo em Análise, 20 (3), p. 485-503.

Gimenes-Minasse, M. H. S. (2015). Por uma história da alimentação: dissertações e teses produzidas entre 1997 e 2014 na Universidade Federal do Paraná Rev. História Helikon, Curitiba, 2 (4), p.16-31, 2.sem.

Lavandoski, J.; Tonini, H. & Barretto, M. (2012). Uva, vinho e identidade cultural na Serra Gaúcha (RS, Brasil), Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; 6 (2), p. 216-232.

Lozano, J. E. (2002). Práticas e estilos de pesquisa na História Oral contemporânea. In: Ferreira, M. M.; Amado, J. (org). Usos e abusos da História Oral. 5. ed. São Paulo: Fundação Getúlio Vargas, 2002, p. 15-26.

Meneses, U. T. B. & Carneiro, H. (1997). História da Alimentação: balizas historiográficas. In: Anais do Museu Paulista - História e cultura material. São Paulo: Nova Série, 5 (1) ,jan/dez, p. 9-91.

Moser, G. P. & Pertile, K. P. (2016). O tradicional e o contemporâneo: Florianópolis, Cidade Unesco da Gastronomia. Rosa dos Ventos – Turismo e Hospitalidade, 8 (4), p.510-520.

Minayo, M. C. (2009). Pesquisa Social: teoria, método e criatividade. Vozes: São Paulo.

Peccini, R. & Tomazzoni, E. (2013). As contribuições do sistema gastronômico Galeto Al Primo Canto para o patrimônio cultural e para o desenvolvimento turístico de Caxias do Sul (Brasil). Anais Brasileiros de Estudos Turísticos - ABET, 3 (1), p.13-24.

Pollak, M. (1988). Memória, esquecimento, silêncio. In: Revista Estudos Históricos, Rio de Janeiro, 2 (3), p.3-15.

Pollak, M. (1992). Memória e identidade social. In: Revista Estudos Históricos, Rio de Janeiro, 5 (10), p.200-215.

Rousso, H. (2002). A memória não é mais o que era. In: Ferrerira,, M. & Amado, J. (org). Usos e abusos da História Oral. 5. ed. São Paulo: Fundação Getúlio Vargas, p.93-101.

Thompson, P. (2002). A voz do passado – História Oral. 3. ed. São Paulo: Paz e Terra.

Voldman, D. (2002). Definições e usos. In: Ferreira, M. M.; Amado, J. (org). Usos e abusos da História Oral. 5.ed. São Paulo: Fundação Getúlio Vargas, p.33-41.

Walkowski, M. C.; P. S.; Lopes, C. V. & Assing, L. (2021). Memórias Alimentares no Turismo de Base Comunitária da Acolhida Na Colônia, Santa Catarina, Brasil. Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade, 13 (1), p. 156-176.

Published
2025-05-02
How to Cite
Gimenes-Minasse, M. H. (2025). Oral History as a method for research on Food and Tourism. ATELIÊ DO TURISMO, 9(1), 118 - 136. https://doi.org/10.55028/at.v9i1.22039
Section
ARTIGOS