TOURISM AND LOCAL DEVELOPMENT: STUDY IN THE WATERFALL ECOLOGICAL PARK OF URUBU-PIAUÍ-BRAZIL
Abstract
Organized tourism is a practice of socioeconomic and cultural contribution relevant to local development. However, it is necessary to plan and structure the conservation areas so that they do not cause damage to the environment. Thus, this objective study analyzes the contribution of tourism in the local development of the Cachoeira do Urubu Ecological Park region, between the cities of Batalha and Esperantina-PI, as well as investigating whether the occurrences in a sustainable manner in the environment and in the population involved. For the development of the work, bibliographic searches, on-site observation and information conversations were made with the requirements for use on the spot. It should be noted that tourism in the Cachoeira de Urubu Ecological Park is of great importance for social, economic and cultural development, however, it needs to be benefited by an adequate planning with participative management, to perform in benefits for both the natural environment, tourists and the local population involved.
Downloads
References
Aguiar, R. B. (2014). Projeto cadastro de fontes de abastecimento por água subterrânea, estado do Piauí: diagnóstico do município de Esperantina. Fortaleza: CPRM - Serviço Geológico do Brasil.
IBGE (2018). Dados Socioeconomicos De Esperantina-PI. Recuperado em 28 mai. 2018 de https://cidades.ibge.gov.br/brasil/pi/esperantina/panorama
IBGE (2018, maio). Dados Socioeconomicos De Batalha-PI. Recuperado em 27 mai. 2018 de https://cidades.ibge.gov.br/brasil/pi/batalha/panorama.
Dias, R. (2005). Gestão Local do Turismo: Competitividade com Sustentabilidade. In Gestão de Hotelaria e Turismo. Dias, R. & Pimenta, M. A. (orgs.). São Paulo: Pearson Prentice Hall.
Magalhães, C. F. (2002). Diretrizes para o Turismo Sustentável em Municípios. São Paulo: Roca. Recuperado em 27 mai. 2018 de https://www.uninter.com/web/revistameioambiente/index.php/meioAmbiente/article/viewFile/ 181/71
Melgar, E. (2001). Fundamentos de Planejamento e Marketing em Turismo. Recuperado em 20 mai. 2018 de https://www.uninter.com/web/revistameioambiente/index.php/meioAmbiente/article/viewFile/ 181/71
Nash, D. (1989). “Tourism as a form of imperialism”, In Hosts and guests: The anthropology of tourism (2 ed.), Philadelphia: University of Pennsylvania Press. V. Smith. p. 37-52.
Nascimento, J. L. B. (2007). O Surfe na Pororoca: Sustentabilidade e Turismo em São Domingos do Capim - Pa, Belém: Editora EDUFPA
Piauí. Secretaria de Turismo (2009). Programa de regionalização do turismo. Teresina.
Salvati, S. S. (2005). A certificação e as dimensões da sustentabilidade e da qualidade dos produtos e serviços em ecoturismo. In Mendonça, R. & Neiman, Z. (Org.). Ecoturismo no Brasil. Barueri: Manole, p. 62-104.
Santos, C. A. J. S. & Campos, A. C. (2003). Estratégias para o desenvolvimento sustentável do turismo. In Coriolano, L. M. T. & Lima, L. C. Turismo comunitário e responsabilidade socioambiental. Fortaleza: EDUECE, p. 161- 172.
Silva, C. G. B. (2008). Estado de conservação dos fragmentos florestais na Área de Proteção Ambiental-APA estadual Cachoeira do Urubu (PI) e avaliação de indicadores para monitoramento ambiental. Dissertação de Mestrado em Desenvolvimento e Meio Ambiente, Universidade Federal do Piauí, Teresina.
Sousa, A. R. P. de. & Araujo, J. L. L. (2012). Percepção ambiental no turismo do Parque Ecológico Cachoeira do Urubu nos municípios de Esperantina e Batalha no Estado do Piauí. RAEGA, v.24, p. 69-91.
Zapata, T. (2004). Gestão participativa para o desenvolvimento local. Recife: Instituto sensorial para o desenvolvimento humano.
Authors/researchers who publish in Ateliê do Turismo accept the following terms:
1 - Copyright:
Authors/researchers retain their copyright, but grant Ateliê do Turismo non-exclusive exploitation rights (reproduction, distribution and publicity). They grant Ateliê do Turismo the right of first publication of their work/research, which will be simultaneously subject to the license indicated in point 2. Authors may establish other additional agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published in Ateliê do Turismo, provided that their initial publication in this journal is acknowledged.
2 - License.
This work is licensed under a Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.
The license allows sharing (copy and redistribute the material in any medium or format), giving due credit to the author(s)/researcher(s) and the journal, but may not use the material for commercial purposes. In case of remixing, transformation or creation from the article, the modified material may not be distributed. The author(s)/researcher(s) have permission for distribution by various means to the scientific and academic community, and are encouraged to distribute in institutional repositories or on their personal pages, bearing in mind that this process may cause productive changes, such as research impact and appropriate citations of the published work.