Cafeterias da área central de Caldas Novas, Goiás: componentes da paisagem urbana turística

  • Martiley Rodrigues de Almeida Ataides Universidade Estadual de Goiás - Campus Caldas Novas
  • Iana Cândido Cunha Universidade Estadual de Goiás - Campus Caldas Novas
  • Jean Carlos Vieira Santos Universidade Estadual de Goiás - UEG

Abstract

Coffee is originated in Ethiopia, where the fruit was first consumed as a sweet pulp mixed at meals; in Brazil, it was introduced in 1727, with some seeds and seedlings brought from French Guiana. Given this historical and cultural scenario, it aims to analyze the existing coffee shops in Caldas Novas, Goiás main tourist destination, through an exploratory and explanatory field research. Thus, it intended to verify the types of coffees assured in the tourist town, according to the index of the Coffee Quality Program (CQP); and to identify the different forms of preparation offered by commercial establishments, living spaces of residents and tourists. In the second half of 2019, questionnaires were applied to the owners or managers responsible for three coffee shops in the referred municipality. Among the results obtained in the study, it was noted that two establishments (66.66%) offer the traditional product, while one (33.34%) provides special, premium or superior coffees to the customers – there are no commercial establishments offering the gourmet and organic types. Another theme addressed in this research concerns to the preparation of the drink, in which all owners cited the espresso machine as the most used one.

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Author Biographies

Martiley Rodrigues de Almeida Ataides, Universidade Estadual de Goiás - Campus Caldas Novas

Pós-Graduada em Gestão de Negócios em Gastronomia pela Universidade Estadual de Goiás – UEG/Caldas Novas. Graduada em Gastronomia pela Universidade Estadual de Goiás – UEG/Caldas Novas.

Iana Cândido Cunha, Universidade Estadual de Goiás - Campus Caldas Novas

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Goiás (UFG) e em Educação Física pela Universidade Estadual de Goiás (UEG). Mestrado em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de Goiás (UEG). Atualmente, é professora efetiva da Universidade Estadual de Goiás, Câmpus Caldas Novas.

Jean Carlos Vieira Santos, Universidade Estadual de Goiás - UEG

Professor do Mestrado Territórios e Expressões Culturais no Cerrado (TECCER) da Universidade Estadual de Goiás (UEG), do Mestrado em Geografia da UEG Campus Cora Coralina e dos cursos de Graduação e Tecnologia da UEG Campus Caldas Novas. Pós-doutorado em Turismo pela Universidade do Algarve (Portugal), Doutorado e Mestrado pela Universidade Federal de Uberlândia (IGUFU/Brasil).

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Published
2020-03-26
How to Cite
Ataides, M. R. de A., Cunha, I. C., & Santos, J. C. V. (2020). Cafeterias da área central de Caldas Novas, Goiás: componentes da paisagem urbana turística. ATELIÊ DO TURISMO, 3(1), 31-44. Retrieved from https://periodicos.ufms.br/index.php/adturismo/article/view/9543