ADVANCES AND APPLICATIONS OF BIOTECHNOLOGY IN AGRIBUSINESS:

an analysis of scientific production

Abstract

Biotechnology is a multidisciplinary area that uses biological systems, living organisms and derivatives to modify specific products and processes. In agribusiness, Biotechnology plays a fundamental role in large-scale food production, being considered essential to face food crises. This study aims to analyze the advances and applications of Biotechnology in the agribusiness sector, using the scientific production available in the main Web of Science database from 2018 to 2024. Agricultural Biotechnology encompasses genetic engineering techniques to improve plants, animals and microorganisms used in agriculture. This area also contributes to food security and is aligned with several of the Sustainable Development Goals (SDGs) of the 2030 Agenda established by the UN. It was found that Biotechnology is a transversal theme that covered more technical areas, with a mix of topics such as nanotechnology, genetic engineering, regulatory issues, risks, innovation, forms of seed reproduction, sustainability and green applications. This study provides insights for future research, thus contributing to the development of Biotechnology applied in agribusiness

Author Biographies

César da Silva Robusti, Universidade Municipal de São Caetano do Sul (USCS)

Graduando em Gestão da Tecnologia da Informação na Universidade Municipal de São Caetano do Sul (USCS), graduado em Gastronomia pela FMU (2019) e pós graduado em Gastronomia e Gestão de Negócios em Alimentos e Bebidas na Universidade Anhembi Morumbi (2021). Atualmente, é aluno-pesquisador com bolsa FAPESP atuando no projeto: "Avanços e Aplicações da Biotecnologia no Agronegócio: Uma Análise da Produção Científica". Desempenhou o papel de monitor técnico na USCS, auxiliando nos laboratórios de TI e participou como bolsista PIBIC-CNPq no projeto de Iniciação Científica intitulado "APLICAÇÕES E AVANÇOS DA BIOTECNOLOGIA: uma revisão bibliográfica" por meio do Programa de Iniciação Científica na Graduação da USCS - (PIC/G-USCS).

Milton Carlos Farina, Universidade Municipal de São Caetano do Sul

Professor Doutor no programa de pós-graduação stricto sensu em Administração da Universidade Municipal de São Caetano do Sul (USCS). Mestrado na FGV e Doutorado na FEA-USP em Administração.

Published
2024-05-22
How to Cite
ROBUSTI, C. DA S.; FARINA, M. C. ADVANCES AND APPLICATIONS OF BIOTECHNOLOGY IN AGRIBUSINESS:. Encontro Internacional de Gestão, Desenvolvimento e Inovação (EIGEDIN), v. 7, n. 1, 22 May 2024.
Section
EIXO 6 - Resumo Expandido - Gestão do Agronegócio, Economia e Bioeconomia